
- Así o manifestou Marta Fariñas, responsable da xestión desta instalación, nunha entrevista concedida á cadea COPE, onde explicou o proceso de tratamento ao que é sometido a materia orgánica recollida a través dos contedores marróns para a súa transformación en compost
- Destacou que na planta cervense recóllese a auga de choiva nun tanque de tormentas para a súa posterior reutilización, ao tempo que está equipada con placas solares fotovoltaicas coas que cobre o 80% das súas necesidades enerxéticas
Cerceda, a 22 de abril de 2025.- Nunha entrevista concedida á cadea COPE, Marta Fariñas, responsable da xestión da planta de compostaxe que Sogama ten na localidade lucense de Cervo, explicou a operativa desta instalación, á que, a día de hoxe, chega a materia orgánica recollida a través dos contedores marróns instaurados nos concellos de Cervo, Burela, Xove e Viveiro.
Se ben a planta de biorresiduos está dimensionada para tratar 3.000 toneladas anuais de materia orgánica, o certo é que as cantidades recibidas son inferiores, e é por isto que a xestora apelou a unha maior colaboración e participación das entidades locais, confiando en que “aos poucos, se vaian sumando máis concellos”.
Fases do proceso
No transcurso da súa intervención, Fariñas indicou que a nave dispón de catro zonas diferenciadas polas que discorre a fracción orgánica para ser convertida en compost. Así, e unha vez que o camión de recollida municipal accede ao recinto, pésase e descárgase o material, que é mesturado con estruturante nunha máquina para ser transportado logo a uns compostadores verticais, onde fermenta mediante a inxección de aire. A mestura permanece nos mesmos durante 3 días, a unha temperatura de 70ºC, ou ben durante 5 días, a 20ºC.
Logo da hixienización e destrución de bacterias, o material, xa estabilizado, prosegue o seu roteiro ata a área de maduración e postmaduración, onde se rega e voltea a diario para que vaia diminuíndo a súa temperatura ata situarse por baixo dos 30ºC. Esta fase dura unhas catro semanas.
Acto seguido, pasa á zona de afino, na que se separan os rexeitamentos e os elementos férricos. O resultado final deste proceso é a obtención do compost propiamente devandito, que xa estaría preparado para ser envasado e comercializado, destinándose aos sectores da agricultura e xardinería. Trátase dun abono natural con excelentes propiedades para o solo, ao que achega nutrientes e mesmo preserva fronte a pragas e enfermidades.
Vantaxes ambientais e económicas
Máis aló dos incuestionables beneficios ambientais da compostaxe na loita contra o cambio climático ao transformar un residuo nun recurso que regresa á terra para dar unha nova vida, Marta Fariñas incidiu nas vantaxes económicas para os concellos, xa que o canon que deben pagar polo tratamento desta fracción é moi inferior ao da negra (contedor xenérico). É por isto que unha correcta recollida diferenciada dos residuos orgánicos, que representan da orde do 37% na composición media dunha bolsa de lixo tipo, propiciará un notable aforro para as arcas locais.
Así mesmo, destacou o carácter eficiente e sostible da instalación, xa que na mesma recóllese a auga da choiva nun tanque de tormentas para a súa posterior reutilización, ao tempo que está equipada con placas solares fotovoltaicas coas que cobre o 80% das necesidades enerxéticas.
Saúdos, Departamento de Comunicación