
- Así se recolle no informe elaborado por EIT Food, en colaboración coa consultora 21gramos, e no que tamén se recompilan boas prácticas e propostas para transitar cara a un cambio de paradigma no sector alimentario baseado na economía circular
Cerceda, a 8 de setembro de 2025.- A maioría dos países do sur de Europa xeran máis desperdicio alimentario per cápita ao ano que a media europea: 273 kg estimados en Chipre fronte aos 132 kg da UE.
Un informe elaborado por EIT Food, en colaboración coa consultora 21gramos, identificou os principais desafíos e oportunidades en cada elo da cadea de valor alimentaria para reducir o desperdicio e a perda de alimentos en Portugal, España, Italia, Grecia, Turquía, Malta e Chipre, á vez que recompila exemplos de boas prácticas e propostas de actuación para empresas, institucións e responsables políticos da rexión.
A metodoloxía baseouse nun enfoque cualitativo, sustentado nunha profunda investigación documental e en entrevistas con persoas expertas en agroalimentación, empresas e líderes de opinión crave.
Ideas para transformar o sistema alimentario
Os principais achados e aprendizaxes desta investigación cualitativa condénsanse en seis pancas crave máis unha premisa imprescindible para transformar o sector alimentario e reducir a perda e o desperdicio de alimentos.
1. Priorizar a prevención mediante campañas de concienciación cidadá, especialmente naqueles países do sur de Europa con menor regulación e escaso debate público sobre este tema (Malta, Chipre e Grecia).
2. Diferenciar entre o desperdicio e a perda de alimentos para adoptar solucións específicas. A perda ten lugar cando os alimentos estráganse ou pérdense nas distintas etapas da cadea de valor (sector primario e transporte), mentres que o desperdicio dáse cando os alimentos que completan a cadea non son consumidos porque se refugan.
3. Unificar os criterios de medición. Trátase dun desafío transversal a todos os países, especialmente nas primeiras etapas da cadea de valor, o que permitiría concienciar sobre os excedentes, focalizar esforzos e tomar mellores decisións para reducilos. Neste sentido, os expertos propoñen axudar ás empresas do sector para implementar sistemas de xestión de alimentos e medición baseados en tecnoloxías intelixentes, blockchain e intelixencia artificial.
4. Adoptar un enfoque holístico e multidimensional entre todos os axentes implicados en cada elo da cadea e nos diferentes sectores que permita integrar distintas solucións, en lugar de depender exclusivamente da doazón de excedentes.
5. Deseñar e implementar políticas integrais e coherentes, aliñadas entre rexións e países, coma o Consumer Observatory de EIT Food, o centro neurálxico de Europa para o coñecemento do consumidor sobre temas agroalimentarios.
6. Impulsar o escalado de startups innovadoras, poñendo o foco na revalorización de subprodutos.
6 +1. Ademais, as voces expertas entrevistadas coinciden nunha sétima premisa imprescindible: o compromiso de todas as partes, resultando esencial para atopar solucións viables e, polo tanto, alcanzar os obxectivos.
Boas prácticas: misión colectiva
O informe recompila tamén boas prácticas implementadas no sur de Europa: desde modelos de prevención e reutilización ata estratexias de reciclaxe e valorización de residuos.
As voces entrevistadas durante a investigación coinciden en que reducir o desperdicio de alimentos é “unha misión colectiva que require a implicación de empresas, gobernos, institucións e a sociedade no seu conxunto”. En palabras de Rubén González-Román, director de Investigación e Estratexia ESG en 21gramos: «É necesario transitar cara a un cambio de paradigma de todo o sistema alimentario, que permita desenvolver unha industria rexenerativa coa que, ademais, reduciremos o noso impacto ambiental, desenvolveremos novas tecnoloxías ao servizo das persoas e gozaremos dunha dieta máis saudable».
A análise pon a lupa na viaxe dos alimentos desde a súa produción ata o seu consumo final, identificando os principais elos da cadea nos que se producen perdas e desperdicios. Con este informe convídase a todos os actores da cadea alimentaria a sumar esforzos para construír un sistema alimentario baseado na economía circular, onde ningún alimento se desperdicie nin remate a súa viaxe no cubo do lixo.
Fonte: Diario de Gastronomía
Imaxe: Freepik